tiistai 15. tammikuuta 2013

Neliö - kuvioiden kuningas

Valmentautuminen on kivaa. Ei siitä vain pääse mihinkään. Onnistuminen saa minut hakemaan samaa fiilistä yhä uudelleen ja uudelleen. Vaikka onnen tunteet satulassa kestävätkin vain  muutamia askelia, nyt tiedän että se on mahdollista ja seuraavalla kerralla voin pystyä saamaan vielä pari askelta lisää. Kovalla työllä näistä askeleista koostuu joskus kokonainen kierros. Ja jonakin päivänä voimme esittää nämä hienot askeleet kouluradalla.
Iloinen viikonloppu Pia Varjosen tallilla on ohitse ja Ässä jäi sinne muutamaksi päiväksi ratsutettavaksi. Vähän on outo olo olla ilman hevosta, mutta onhan tätä puuhaa täällä kotosallakin. Ja täytyy myöntää että välillä ihan kiva kun ei tarvitse ryntäillä minuuttiaikataululla paikasta toiseen.

Kuuden päivän heinät pakattuna valmiiksi joka ruokinnalle, tallityöntekijän unelma!

Osa EqB-teamin jäsenistä pääsi perjantaina ja lauantaina Jenny Erikssonin valmennukseen. Ehdin seurata lauantaina vain yhden ryhmän videokameran takaa, mutta meno näytti todella hyvältä. Maneesiin oli nyt kannettu kouluaidat ja kirjaimet kukkakoristeineen sekä myös äänentoistolaitteet, jotta hevoset saisivat jo talvikaudella totutella kisatilannetta. Erittäin hyvää harjoitusta!


Meillä oli vuorossa neliöharjoitukset kouluaitojen sisällä. Harjoitus joka kaikkien tulisi osata tehdä. Ja nyt kun sen itse huolella tein, tiedän kyllä miksi. Usein pöytäkirjassa vaikka voltin kohdalla voi lukea "taipuu liikaa, lapa ulkona" tai opettaja kommentoi tunnilla hevosen kulkevan lapa ulkona. Tässä harjoituksessa päästään ratsastamaan nimen omaan hevosen ulkolapaa. Harjoitus aloitettiin käynnissä. Ennen jokaista kulmaa hevonen asetettiin ulos, paino siirrettiin sisälle ja edessä oleva ulkopohje siirtää lapoja sisälle. Hevosta ikään kuin kaadetaan kulman läpi. Heti kun hevonen on kääntynyt, tai itse asiassa vähän ennen jo, paino siirtyy keskelle ja sisäpohje ratsastaa hevosen sisäetujalkaa suoraan eteen. Jokaisessa kulmassa hevonen joutuu siirtämään painoa hieman enemmän takaosalle. Ravissa ja laukassa tehtävä luonnollisesti vaikeutui, koska kulmat seuraavat toisiaan todella nopeasti. Meni ensin vähän aikaa että pääsi itse rytmiin mukaan: asetus, paino, ulkopohje, paino, sisäpohje jne. Minun tuli huolehtia erityisesti sisäpohkeella tarpeeksi ajoissa ettei Ässä käänny liian paljon vaan jatkaa myös suoraan käännöksen jälkeen. Ja viimeisenä tehdyt neliöt oikeassa laukassa, joka on meille ollut aina se vaikemapi, tuli se fiilis: tältä tämän pitää tuntua! Hevonen on kevyt edestä, on ohjattavissa pohkeilla ja painolla sekä ottaa painoa takaosalle. Siihen oli hyvä lopettaa lauantain treenit!

Orimattilassa marraskuussa 2012

Sunnuntaina treenejä jatkettiin samalla teemalla, mutta nyt otettiin käyttöön lähes koko pikä rata. Kaikkiin kulmiin eilen harjoitellut käännökset. Pitkältä sivulta käännettiin aina toiseksi viimeisestä kirjaimesta 15 metrin voltti neliömäisesti. Lähdettiin kääntämään eilisten ohjeiden mukaan vähän kirjaimen jälkeen ja tehtiin voltille neljä kulmaa: kulma, suoristus, kulma, suoristus jne. Katsomosta katsottuna kuvio varmasti muistutti enemmän ympyrää kuin neliötä. Taas tarkkana ettei sisäpohje unohdu. Voi ajatella että vasen pohje ratsastaa vasemalle kuolaimelle ja oikea pohje oikealle kuolaimelle. Ja lopuksi pääsin yhdistämään pohkeet käännökseen, jolloin ulkopohje kääntää ja sisäpohje tukee ja ratsastaa eteen sisäkuolaimelle. Ja treenin aikana oli mahtavaa kun Pinkki jaksoi ratsastaa välillä askel askeleelta minun kanssa hevosta, jonka jälkeen minun oli itse helpompi käyttää apuja oikeassa kohdassa. Ässästä tuli pätkittäin varsin toimiva peli. Mutta se kyllä vaati minulta rautaista ratsastusta pohkeella ja istunnalla. Innostuessaan täytyy kuitenkin muistaa lopettaa ajoissa, sillä tämä on hevoselle kuitenkin raskasta työtä koota itseään takaosalle. Mutta luulenpa että tästä tulee yksi meidän suosikkiliikkeistä kotitreeneihin.

Nyt vain odottelen mitä Ässä sanoo kun menen hakemaan sitä torstaina kotiin :)

5 kommenttia:

  1. Onpas tehokkaan kuuloinen harjoitus (täytyy kokeilla pian) - ja samalla myös kovin tutun kuuloinen noin perusajatukseltaan. Me tosin väistätettiin takaosaa ulos vastataivutukseen ja pidettiin vaan etuosa paikallaan, mutta perusajatus aivan sama. Jos kiinnostaa kahlata läpi samantyyppisiä tehtäviä niin täältä löytyy: http://gidran.blogspot.fi/2013/01/variaatioita-vastataivutuksista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos uusista ideoista! Täytyy testailla joku päivä kunhan on vähän vähemmän pakkasta :)

      Poista
  2. Hyvä harjoitus! Tätä kokeillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän harjoituksen löytää myös Kyran kirjasta, ihan klassikkoharjoitus. Ja hyvä sellainen!

      Poista
    2. Olen selvästi lukenut kirjani huonosti tai sitten siitä on vaan liian kauan aikaa. Ehkä pitää kaivaa taas esiin, kertaus on... ja niin edelleen.

      Poista